Sól kłodawska i himalajska – dlaczego warto ich używać

5 sierpnia 2021

Zamów sól himalajską różową.

Składnikiem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka jest sól. Jakie własności ma sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Czemu warto wykorzystywać je do przygotowywania żywności?

Różowa sól himalajska – jakich pierwiastków dostarcza?

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który znakomicie uwydatnia smak potraw. Pomimo, iż nieumiarkowane użycie soli ma negatywny wpływ na zdrowie, to jej rozważne ilości (do 6 g na dobę) są konieczne dla prawidłowego działania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, czyli pierwiastek odpowiadający za podtrzymanie właściwego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska pochodząca ze pokładów szacowanych na ok. 250 mln lat. Składnik ten zawiera mnóstwo wartościowych minerałów i pierwiastków, m.in. żelazo, potas czy cynk, a zarazem nie posiada niebezpiecznych zanieczyszczeń i składników, takich jak trujące metale ciężkie. Sól himalajska znakomicie podbija smak potraw i jest do kupienia zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w branży spożywczej

Sól kłodawska z kolei to produkt o dużym stopniu czystości – zawiera prawie 97% chlorku sodu i stanowi idealny do domowych kiszonek. Jest między innymi kopalnią żelaza, wapnia czy magnezu, a więc pierwiastków niezbędnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, dlatego nie traci swoich cech i jest bez trudu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.

Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]