Zdrowie w szklance – sok z kiszonych buraków i kapusty

26 lipca 2020

Zobacz, gdzie kupić sok z kapusty

Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia znowu powróciły na polskie stoły. Do kapusty i buraków dołączają też nowe, dotychczas mniej lubiane warzywa oraz owoce. Pisząc o zdrowotnych walorach fermentowanego jedzenia nie sposób pominąć też napojów takich jak kombucza, maślanka czy wszelkiego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie są godne uwagi – pozwalają w nieskomplikowany i szybki sposób dostarczyć naszemu ciału witaminy konieczne dla jego prawidłowego działania.

Sok z kapusty kiszonej i buraków – jakie składniki w nich znajdziemy?

Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie multum substancji mających zbawienny wpływ na nasze samopoczucie. Głównym składnikiem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z kapusty, buraków czy pozostałych kwaszonek to również wspaniałe źródło witamin. Godne uwagi jest w szczególności duże stężenie witaminy C – zaledwie pół szklanki tych soków ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się też pić ze względu na obecność witaminy K i E, witamin z grupy B oraz duże nasycenie solami mineralnymi.

Sok z kapusty kiszonej – czemu warto go pić?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, ze względu na obecność bakterii kwasu mlekowego pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz naszą odporność. Co więcej liczne witaminy polepszają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy cukrzycy, depresji i szkorbutu, a także pomagają poradzić sobie ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. niestrawność lub wrzody dwunastnicy. Wzmacniają one także apetyt i działają osłonowo w czasie kuracji antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]