
Zbiorniki stalowe i zbiorniki fermentacyjne dla przemysłu
17 marca 2019Jednym z najbardziej stabilnych chemicznie stopów jest stal nierdzewna. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie rdzewieje i nie traci swoich właściwości nawet w ekstremalnych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który przy kontakcie z powietrzem wytrąca się ze stopu i formuje na powierzchni niewidoczną warstwę. Zabezpiecza ona stal przed negatywnym działaniem wielu substancji chemicznych, a także podnosi jej wytrzymałość na nieprzychylne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są używane w wielu obszarach przemysłu.
Zbiorniki stalowe dla przemysłu kosmetycznym
Z uwagi na to, że stal nierdzewna nie reaguje z związkami chemicznymi wykorzystywanymi do wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są na co dzień stosowane w tym przemyśle. Służą one zarówno w procesie produkcyjnym, jak i do składowania znacznych ilości gotowych mieszanek. Wspomniane wcześniej cechy sprawiają, że zbiornik ze stali nierdzewnej jest także świetnym rozwiązaniem dla przemysłu chemicznego oraz zakładów wytwarzających i przetwarzających materiały opałowe.
Zbiorniki nierdzewne w branży spożywczej
Zbiorniki ze stali nierdzewnej są często wykorzystywane w rozlicznych fabrykach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych bądź zakładach przetwórstwa. W browarach, piekarniach czy gorzelniach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wyprodukowane z tego materiału. Oferta firm zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszy się zainteresowaniem sektora spożywczego przede wszystkim dlatego, że na takich naczyniach nie powstaje nalot, który sprzyja zanieczyszczeniu ich zawartości mikroorganizmami bądź dzikimi drożdżami.