
Doskonały smak obwarzanków krakowskich
6 lutego 2021Skieruj się tutaj, aby kupić obwarzanki krakowskie.
Posiadają niepowtarzalny smak, prezentują się bardzo ciekawie, natomiast kupić je możemy tylko w jednym miejscu w Polsce. O czym mowa? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które niewątpliwie są wizytówką dawnej stolicy naszego kraju oraz dumą tamtejszych cukierników. Z jakiego względu cieszą się tak ogromnym uznaniem? W jaki sposób powstają obwarzanki krakowskie? Czemu goście przybywający do stolicy Małopolski najpierw chcą skosztować akurat opisywanego specjału?
Kiedy powstały obwarzanki krakowskie?
Historia wyrabiania obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie trzynastego stulecia. W księgach pierwszy raz opisano je wiek później, gdy odnotowano, iż jadła je królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Najpierw spożywano je tylko w okresie przed Wielkanocą, jednak potem jadano je również w pozostałych miesiącach. W XV stuleciu władca Jan Olbracht ustanowił dokument, według którego mogli wypiekać je wyłącznie rzemieślnicy z Krakowa. Taką samą rzecz zrobiła pięć stuleci później UE, wpisując je na listę wyrobów tradycyjnych.
Jak produkuje się obwarzanki krakowskie?
Obwarzanki mają kształt okręgu z wyraźną plecioną powierzchnią i średnicę około piętnastu centymetrów. Obwarzanki krakowskie od początku wypiekane są w myśl identycznej receptury. Ich określenie oraz wyjątkowy aromat są wynikiem gotowania. Po wyjęciu z garnka obwarzanki krakowskie posypuje się przyprawami – na przykład solą lub serem – i piecze.
Kontakt z firmą:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]