Doskonały smak obwarzanków krakowskich

6 lutego 2021

Skieruj się tutaj, aby kupić obwarzanki krakowskie.

Posiadają niepowtarzalny smak, prezentują się bardzo ciekawie, natomiast kupić je możemy tylko w jednym miejscu w Polsce. O czym mowa? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które niewątpliwie są wizytówką dawnej stolicy naszego kraju oraz dumą tamtejszych cukierników. Z jakiego względu cieszą się tak ogromnym uznaniem? W jaki sposób powstają obwarzanki krakowskie? Czemu goście przybywający do stolicy Małopolski najpierw chcą skosztować akurat opisywanego specjału?

Kiedy powstały obwarzanki krakowskie?

Historia wyrabiania obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie trzynastego stulecia. W księgach pierwszy raz opisano je wiek później, gdy odnotowano, iż jadła je królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Najpierw spożywano je tylko w okresie przed Wielkanocą, jednak potem jadano je również w pozostałych miesiącach. W XV stuleciu władca Jan Olbracht ustanowił dokument, według którego mogli wypiekać je wyłącznie rzemieślnicy z Krakowa. Taką samą rzecz zrobiła pięć stuleci później UE, wpisując je na listę wyrobów tradycyjnych.

Jak produkuje się obwarzanki krakowskie?

Obwarzanki mają kształt okręgu z wyraźną plecioną powierzchnią i średnicę około piętnastu centymetrów. Obwarzanki krakowskie od początku wypiekane są w myśl identycznej receptury. Ich określenie oraz wyjątkowy aromat są wynikiem gotowania. Po wyjęciu z garnka obwarzanki krakowskie posypuje się przyprawami – na przykład solą lub serem – i piecze.

Kontakt z firmą:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]